Formula Student

A Formula Student nemzetközi mérnökverseny célja egy olyan formula autó tervezése, kivitelezése és képzeletbeli piacra bocsátása, amelyet egyetemi hallgatók valósítanak meg és versenyeztetnek nemzetközi színtéren.

Formula Student Hungary
kép: fshungary.hu

A versenysorozat helyszínei számos európai országban kerülnek megrendezésre, a leghíresebbek Anglia, Németország és Spanyolország, de többek között a hazánkban megrendezett verseny is nívósnak számít.

Formula Student Hungary
kép: fshungary.hu

Egy átlagos Formula Student verseny négy napos, ebből kettő a technikai és biztonsági szabályoknak való megfelelésről szól. Ezek teljesítésével lehet részt venni a maradék két napban, a gyakorlati értelemben vett versenyen. A versenyszámok két csoportra bonthatóak, Statikus és Dinamikus versenyszámokra. A Statikus megmérettetés részei a prezentációk, amelyek egy Technológiai, egy Költségvetési és egy Üzleti terv bemutatását foglalják magukban. Ezek az összpontszámok 40%-át teszik ki. A Dinamikus versenyszámok közé tartozik a Gyorsulás, a Skid Pad, amely az autó kanyardinamikáját teszteli, az Autocross, amely sprintszakaszon mért időt foglalja magában, és a legjelentősebb versenyszám az Endurance, amelyen az autó idejét, káros anyag kibocsátását és fogyasztását mérik egy zárt körpályán, megtett 22 km-nyi szakaszon versenykörülmények között.